سهشنبه، ۲۸ مرداد ۱۴۰۴
اگر اهل قهوه باشی، احتمالاً اسم اسپرسو بارها به گوشت خورده. شاید هم خودت از اون دسته آدمهایی باشی که روزشون بدون یک شات اسپرسو اصلاً شروع نمیشه!
اما واقعاً اسپرسو چیه؟ چه فرقی با قهوههای دیگه داره؟ و چرا این نوشیدنی کوچک، اینهمه محبوب و پرانرژیه؟
بیایید با هم وارد دنیای اسپرسو بشیم و داستانش رو کشف کنیم.
---
داستان اسپرسو به اوایل قرن بیستم در ایتالیا برمیگرده. اون زمان مردم دوست داشتن قهوهشون سریعتر آماده بشه. یک مخترع ایتالیایی به نام لویجی بیزرا (Luigi Bezzera) تصمیم گرفت دستگاهی طراحی کنه که آب جوش رو با فشار از میان قهوه آسیابشده عبور بده.
نتیجه؟ یک نوشیدنی غلیظ، پرعطر و سریع: اسپرسو.
از اون روز، اسپرسو تبدیل شد به قلب کافههای ایتالیا و بعد، پای ثابت کافیشاپهای سراسر جهان.
---
خیلیها فکر میکنن اسپرسو نوع خاصی از دونه قهوهست، اما این درست نیست.
اسپرسو در واقع روش دمآوری قهوه است. تفاوت اصلی اسپرسو با قهوه معمولی در اینه که:
روش تهیه: در اسپرسو آب با فشار بالا (معمولاً ۹ بار) از قهوه فشرده عبور میکنه.
زمان آمادهسازی: اسپرسو فقط در حدود ۲۵ تا ۳۰ ثانیه آماده میشه.
طعم و غلظت: اسپرسو غلیظتر، قویتر و پرکافئینتر از قهوه معمولیه.
سرو شدن: اسپرسو در فنجانهای کوچک (دمیتاس) سرو میشه و روی سطحش کرمای طلاییرنگ تشکیل میشه.
---
اگر دلت میخواد مثل یک باریستای حرفهای در خانه اسپرسو درست کنی، به چند وسیله مهم نیاز داری:
1. دستگاه اسپرسوساز – قلب اصلی کار، همون دستگاهیه که آب رو با فشار عبور میده.
2. آسیاب قهوه (گرایندر) – قهوه باید تازه آسیاب بشه، با درجه مخصوص اسپرسو (نه خیلی ریز و نه خیلی درشت).
3. تمپر – ابزاری برای فشردن یکنواخت پودر قهوه داخل پرتافیلتر.
4. دیستریبیوتر یا WDT – برای پخش یکنواخت قهوه آسیابشده و جلوگیری از کانالینگ.
5. فنجان دمیتاس – همون فنجانهای کوچک مخصوص اسپرسو.
---
حالا وقتشه بریم سراغ اصل ماجرا:
1. انتخاب قهوه: بهتره از قهوههای تازهبرشت با ترکیب عربیکا و روبوستا استفاده کنی.
2. آسیاب تازه: دونهها رو درست قبل از دم کردن آسیاب کن. درجه باید ریز و یکنواخت باشه.
3. دوزینگ و تمپینگ: حدود ۱۸ گرم قهوه داخل پرتافیلتر بریز، خوب پخش کن و با تمپر فشار بده.
4. استخراج: پرتافیلتر رو روی دستگاه ببند و عصارهگیری رو شروع کن. بهترین زمان استخراج بین ۲۵ تا ۳۰ ثانیهست.
5. سرو کردن: فنجان رو زیر دستگاه بذار و از تماشای کرمای طلایی اسپرسو لذت ببر!
---
خیلی از تازهکارها اشتباهاتی میکنن که باعث میشه اسپرسوشون خوب درنیاد. مثل:
آسیاب بیش از حد درشت یا خیلی ریز.
استفاده از قهوه کهنه یا مانده.
تمپینگ ناصحیح (خیلی شل یا خیلی سفت).
استفاده از آب بیکیفیت.
یادت باشه، اسپرسوی خوب نیاز به دقت و تمرین داره.
---
همیشه از قهوه تازه استفاده کن.
آب با کیفیت (فیلتر شده) تأثیر زیادی روی طعم داره.
دستگاه رو قبل از دمآوری گرم کن.
بعد از هر بار استفاده، دستگاه رو تمیز نگه دار.
---
اسپرسو فقط یک نوشیدنی نیست؛ یک تجربه است. انرژی سریع، عطر قوی، و حس جمع شدن دور یک میز در کافههای ایتالیایی.
از دل همین اسپرسوی کوچک، نوشیدنیهای محبوب دیگه مثل لاته، کاپوچینو، ماکیاتو و آمریکانو به وجود اومدن.
---
اسپرسو یعنی ترکیب هنر، تکنیک و عشق به قهوه. اگر تا حالا امتحان نکردی، حتماً یک بار فرصت بده. و اگر دوست داری توی خونه اسپرسوی حرفهای درست کنی، فقط کافیه کمی تمرین و دقت داشته باشی.
یادت باشه: هر شات اسپرسو، یک دنیای کوچک از انرژی و لذت است.
.
.
میتونی از طریق لینک زیر وارد کانال تلگرام بشی
اونجا آموزش صفر تا صد باریستا قرار داره و میتونی رایگان آموزش ببینی
.